четвъртък, 7 юли 2011 г.

Център в помощ на наркозависими започва работа в Стара Загора


Икономически портал на регион Стара Загора

Понеделник, 27 юни 2011 г., 23:01
Необитаема бивша сграда за социални дейности и на ул. Цар Иван Шишман в Стара Загора ще стане Превантивно-информационен център към Общинския съвет по наркотични вещества. Надяваме се центърът да заработи до края на годината. Къщата се нуждае от сериозен ремонт, за тези дейности са нужни 20 000 – 25 000 лева, обясни Радост Овагимян, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества.
Съветът бе домакин на Обществен дебат на тема „Светът на зависимите и ние“ по повод Международния ден за борба с наркотиците – 26 юни.
На дебата присъства и председателят на съвета Николина Горова, секретар на община Стара Загора.

Общинският съвет по наркотичните вещества е създаден през 2009 година, но започва активна работа в тези последни месеци. Една от целите е откриването на Превантивно-информационен център към съвета, от който има остра нужда, а Стара Загора е единственият областен град, в който няма такъв център, въпреки необходимостта.
Неговата роля е да осигури информация, консултация и адекватно насочване на наркозависимите към лечение.
Добрата новина, за която упорито се бориха родители и специалисти, най-накрая дойде - определено е мястото, в което ще се помещава центърът. Тепърва започва да се мисли за ремонтните дейности и да се осигурява финансиране.
Друга задача на Общинския съвет е обединяването на всички институции, които работят по проблема с наркозависимите, с общи действия.
По време на дебата бе представен пилотен модел за обхват, превенция, терапия, рехабилитация и ресоциализация на хора с проблеми заради употреба на наркотици.
„В САЩ всеки вложен долар в превенция „спестява" 7 долара на данъкоплатеца от съдебни разходи и престой по затвори. А един долар, вложен в лечение, „прави" 12 долара икономии", каза д-р Иван Добринов, началник на Шесто мъжко отделение на Държавната психиатрична болница „Д-р Г. Кисьов“ в Раднево и председател на Сдружение „Избор“.

Нужно е държавата да помага!
Неправилното диагностициране и лечение, липсата на компетенции сред здравните специалисти, липсата на финансиране на програми за лечение на наркозависими и на специлаизирани програми за лечение на деца със зависимости - тези са някои от проблемите към днешна дата, очертани по време на дискусията от д-р Добринов.
Има остра необходимост и от програми за ресоциализация на хора, които вече са излекувани и се връщат в нормалния живот „чисти“, но без работа, например.
Сред факторите за ефективно „справяне“ със зависимостите са нуждата от държавна политика, информираност, работата в мрежа, необходимостта от мултидисциплинарен екип при борбата с наркотиците.
Според националната статистика, всяка година у нас има между 2000-3000 нови случая на хора, употребяващи хероин. Тревожни са данните за разрастване на комбинираната употреба на различни психоактивни вещества.
10% от всички случаи на младежи към детските педагогически стаи са употребявали алкохол и наркотици, показват още здравните проучвания.
„Към момента няма нито една програма за терапия на деца от зависимости“, алармира за пореден път д-р Добринов.

Никога не се предавай!
„Все още се акцентира на наказанието и на моралното осъждане, а не на лечението. Криминалните прояви се считат, че са извършвани от лошите, а тези прояви не се възприемат като част от поведението на един наркозависим“, коментира по време на дискусията Татяна Кючукова, психолог в Сдружение „Избор“.
„Най-трудният момент е да признаеш, че взимаш наркотици, това е първата крачка“, сподели пред журналисти Волен Пасков,  консултант в комуна и бивш наркозависим, който не крие, че познава твърде лично девиза на хората, пристрастени към дрога: „Никога не се предавай“.
„И аз съм се провалял, отказването е много трудно, но трябва да се знае, че е възможно“, казва 30-годишният младеж, който е взимал дрога близо 10 години.
„Необходими са сили, подкрепа и желание нещата да се оправят. В България манталитетът е такъв, че, докато не стигнеш до дъното, си мислиш, че няма проблем“, смята Волен.

В комуната, която се намира в софийско село, работел от пет години. В момента там са 20 души. Мястото е посещавано и от старозагорци.
„Пътят за отказване от наркотиците е индивидуален при всеки, това е лична борба“, казва още Волен.
Правило му впечатление, че е паднала възрастовата граница на зависимите и много често го търсели за помощ за деца, станали жертва на дрогата. В комуната обаче не могат да се взимат момчета и момичета под 18 години.
„Сприятелих се с едно момче от Стара Загора, което беше при нас. Христо се казва, вече е добре“, споделя 30-годишният младеж, който е родом от Ямбол.

В помощ е и духовната терапия
Духовната терапия също може да е в помощ за справяне с проблема на наркозависимите. Такова мнение изразиха по време на форума част от участниците.
По време на дискусията отец Иван Генов даде идея да бъде заложен в учебните планове предметът религия.
„Това е единственият учебен предмет, който може да възпитава децата ни към ценностите“, заяви отец Иван, като подчерта, че липсва изграждане на духовни ценности не само при децата и зависимите, но и в цялото общество.
За повече права на учителите да работят с деца и родители пък призова преподавателката в частно училище Ани Пеева.
„Заради дете с наркозависимост се наложи да напусна работа от държавно училище“, сподели Пеева.
„Елате по училищата и вижте на какво прилича голямото междучасие – зад оградите - митинг от пушещи човечета. Ако има полицай и той изчезне, на следващото междучасие се появява дилърът“, заяви учителката.
По проблемите с наркотиците в училищата да бъдат организирани дискусии с родители, деца и учители, каквато се случи преди време в СОУ „Железник“, препоръча д-р Донка Славова от Регионалната здравна инспекция.
„Готова съм да отделя от личното си време, за да съм полезна на подобна инициатива“, заяви на форума д-р Славова.
Личните лекари и педагогически съветници да имат едно наум и да са по-внимателни в откриването на първите симптоми на зависимости, бяха сред другите препоръки от страна на участниците в срещата.

Част от проявите за отбелязване на 26 юни – Международен ден за борба с наркотиците, бе и организираната от Общинския съвет по наркотични вещества  усмивкова терапия - здравословна алтернатива на употребата на психоактивни вещества.
Информация: вестник Новината

Няма коментари:

Публикуване на коментар