сряда, 20 април 2011 г.

Статия във вестник "Новината"


Вестник „Новината”, Понеделник, 18 април 2011 г.
Обществото

Подготвят център за наркозависими?

Предвеликденски църквата подаде ръка на родителите им

Светла Тенева
teneva@novinata.bg

     Стара Загора може да има съвсем скоро Превантивно-информационен център, тъй като през следващия месец се очаква да бъде назначен секретар на Общинския съвет по наркотични вещества, което е стъпка напред към старта на дейността на подобен център.
     Както „Новината“ вече алармира, Стара Загора е единственият областен град , в който няма такъв център, макар че има необходимост от работата му. Неговата роля е да осигури информация, консултация и адекватно насочване на наркозависимите към лечение.

     „Загубих приятел преди време, който беше със зависимост и това ме провокира да търся информация и да се опитам да разбера защо никой не помага на тези хора“, обяснява 30-годишната Радост Овагимян, която е имала идея за откриване на частен превантивно-информационен център в Стара Загора. Сега тя очаква да бъде назначена с кметска заповед за секретар на Общинския съвет по наркотични вещества.
     „В тези центрове се залага на превенцията и на положителните послания и действия, на това хората да получават чиста и синтезирана информация, за да разберат проблема, а не да го отбягват“, казва Радост.
     Когато центърът стане факт, сред първите му дейности ще бъдат тези, които ще са свързани с работа с училищата, с разпространение на анкетни карти, на база на които да се формира статистика за зависимите от наркотици. Дейността на центъра ще е насочена и към различни програми за създаване на работни места, ориентирани към ресоциализацията на наркозависимите.
     Според наблюденията на специалистите расте броят на хора от малцинствата, които употребяват преди всичко хероин и успяват да се снабдят с наркотика въпреки бедността и безпаричието.
     „В момента не можем да кажем дали са проблемна група в Стара Загора, но можем да разберем именно чрез анкетния принцип“, смята Радост.

Всички институции
да запретнат ръкави

     Има остра необходимост всички институции, които имат отношение към проблема да се задействат. Такова е мнението на психолога Яна  Христова, която работи със старозагорското сдружение на родители на наркозависими „Надежда за децата“.
     „Със зависимите и с техните близки трябва да работи мултидисциплинарен екип от различни институции и организации в мрежа. Началото на тази мрежа мисля, че започваме да поставяме: родителското сдружение от една страна, нашето професионално сдружение – от друга, Държавната психиатрична болница в Раднево – от трета, сега като се създаде Превантивен-информационен център, това е друго звено към мрежата“, подчертава Христова.
     „Единственото напълно липсващо звено е това на ресоциализацията, която е много важна. От нея зависи поддържане на вече постигнатия резултат от лечението“, допълва д-р Иван Добринов, ръководител на шесто мъжко отделение на Държавната психиатрична болница „Д-р Г. Кисьов“ в Раднево и председател на сдружение „Избор“.
     По думите му нужно е държавата да изгради система и да създаде регламент на ясни стандарти за подобряване на условията на лечението на  наркозависимите и на помощ на семействата им.
     Изисква се помощ от държавата, защото един човек или една организация трудно може да постигне каквото и да е, смятат специалистите.

Родители на наркозависими: Църквата ни подаде ръка 

     И докато се чакат действия от институциите, то църквата вече даде положителния пример.
     Помещение в двора на храм„Свето Въведение Богородично” в Стара Загора е предоставено безвъзмездно на родители на наркозависими от сдружението „Надежда за децата” след заседание на старозагорския епархийски съвет. Досега сдружението изпитваше остра нужда от място, където да провежда сбирките си.
На заседание на епархийския съвет е разгледано писмо, в което родители молят църквата да им окаже съдействие за  подходящо място, където да се събират и обсъждат проблемите на наркозависимите.
     „Искаме чрез вас да благодарим на дядо Галактион и свещениците, които прегърнаха идеята и решиха да ни помогнат. Нямаше да се справим с непосилните наеми, които ни искаха институциите, добре, че църквата ни обърна внимание”, споделиха родителите.
     Те са обезпокоени, че расте броят на тези, които търсят подкрепа чрез сдружението.
     „Вече при нас идват родители на деца, които са осмокласници. За да дойдат за помощ, това означава, че синовете и дъщерите им са посегнали към наркотиците минимум в шести клас. Проблемът е огромен и е крайно време държавата да обърне внимание на него”, казват родителите.

Няма коментари:

Публикуване на коментар