вторник, 22 март 2011 г.

Лятна школа по зависимости - 2009 г.

На 23-27 август 2009 г. в град Варна се проведе поредната Лятна школа по зависимости, организирана от полската Фондация “Батори” и Сдружение за работа със зависимостите “Само днес”.

Председателят на “Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация Избор” д-р Иван Добринов беше водещ на модула “Зависимостта като болест”.

Както всеки път на Лятната школа се събраха трезвеещи от групите Анонимни алкохолици, съзависими от групите Ал-анон, специалисти работещи със зависими и съпричастни към проблемите на зависимите и техните семейства.

Основните теми бяха:

* Терапия на зависимостите и програмата 12-те стъпки – водещи Аня Швед и Анджей Майхер;
* Зависимостта като болест – водещ д-р Иван Добринов;
* Дифункционално семейство, терапия на възрастни деца на алкохолици – водещ Ягода Кубяк;
* Съзависимост, деца в алкохолното семейство, семейна интервенция –водещи Рени Вълчева и Милена Петрова.

Голяма част от екипа на Сдружение “Избор” присъства на семинарите.



Емоции от лятната школа
Написано от Радост Найденова

Радост на лятна школа…Стоя пред компютъра, на бюрото ми са разхвърляни материалите от лятната школа – записки, въпросници, книги, адресите на новите ми приятели. И не зная от къде да започна. Как да опиша с думи цялата палитра от преживени емоции, как да подредя получените знания и мога ли да сложа в рамка хората, с които се запознах. Тръгвам от чувствата. Нека те ме водят. Защото , ако един терапевт не познава чувствата си, не може да работи и с чувствата на своите клиенти. Това е все едно слепецът да говори за цветовете на дъгата. Записах се за това обучение с очакванията да обогатя знанията си по проблемите на зависимостите, да се запозная с чужд опит, да се срещна с хора, съпричастни към проблематиката и не на последно място да повиша мотивацията си. Защото независимо какво работиш, какви жизнени и професионални задачи имаш да решаваш, мотивацията е променлива величина и понякога кривата тръгва надолу. Но работиш ли с хора на първо място трябва да умееш да постигаш личното равновесие и тогава вече можеш да помагаш на другите да преоткриват своя баланс.

Няма коментари:

Публикуване на коментар